Biography

Displaying 1 - 20 of 46
Article

Ψηλός, μαυριδερός, με λεπτή σωματική διάπλαση, εξαιρετικά λιτοδίαιτος και εγκρατής. Αντιπαθούσε τα συμπόσια, είχε μεγάλη αδυναμία στα σύκα, του άρεσε να κάθεται και να καίγεται κάτω από τον ήλιο και φέρεται να μην είχε αρρωστήσει ποτέ σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Με τον τρόπο αυτό περιγράφεται ο Ζήνων ο Κιτιεύς από πηγές τις εποχές του.

Article
Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου

Ήταν 10 Μαΐου όταν ο Μιχαλάκης Καραολής (23 ετών) και ο Ανδρέας Δημητρίου (22 ετών) περνούσαν στο πάνθεον των ηρώων. Οι δυο ήρωες υπήρξαν τα πρώτα μέλη της ΕΟΚΑ, στα οποία εφαρμόστηκε η θανατική ποινή.

Article

Ο ποιητής με τη σημαντικότερη συμβολή μετά το Βασίλη Μιχαηλίδη στην ανάδειξη και στη μετάπλαση της κυπριακής διαλέκτου .

Article

Ο Μαρκαντώνιος Βραγαδίνος αποτέλεσε μία από τις ηρωικότερες μορφές που έδρασαν στον κυπριακό χώρο. Με περίσσια γενναιότητα προσπάθησε να αναχαιτίσει την τουρκική προέλαση στην Κύπρο, πράγμα, όμως, που δεν κατάφερε πέφτοντας ηρωικά στα οθωμανικά χέρια.

Article

Εσύ δεν λες τίποτα

μα εγώ θα σου πω γι’ αυτό το νησί

που ήταν όνειρο χτες και θυμάρι κι αμίαντο

και σήμερα ποτάμι οδύνης

(Εσύ δεν λες τίποτα, Από τη συλλογή «Ο δρόμος της ποίησης Β’» 1976)

Article

Τοπιογράφος και ο πρώτος δάσκαλος της κυπριακής υδατογραφίας, ο Ιωάννης Κισσονέργης, αποτελεί τρανό παράδειγμα των ανθρώπων με έμφυτο καλλιτεχνικό ταλέντο.

Article
Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος

«Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», μια φράση που θα ταίριαζε απόλυτα στην πορεία ζωής του μεγαλύτερου δραγομάνου της Κύπρου, του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.

Article

Στηριζόμενος σε προφορικές παραδόσεις της εποχής, σε προσωπικά του βιώματα και σε προσωπικές του έρευνες, ο Λεόντιος Μαχαιράς φωτίζει μια σημαντική περίοδο της ιστορίας του νησιού, αποτελώντας ένα από τους σημαντικότερους αφηγητές και χρονογράφους των Μεσαιωνικών χρόνων στην Κύπρο.

Article

«(…) η ορμή του ανθρώπου προς την ύλη, δηλαδή τον πλούτο και την καλοπέραση και η ικανοποίηση τούτη, δεν προσφέρει την πραγματική ευτυχία του ανθρώπου. Την απόλυτη ευτυχία προσφέρει στους ανθρώπους και ιδίως όταν είναι Έλληνες, η ορμή προς τα ανώτερα ιδανικά, την αγάπη προς την Πατρίδα και τον πόθο ακόμη να θυσιαστεί για την ελευθερία της που...

Article

Αδαμάντιος Διαμαντής : «Όλοι ξέρουμε ότι ο καλός άνθρωπος δεν είναι απαραίτητα και καλός καλλιτέχνης. Κανείς, όμως, δεν θα γίνει γνήσιος καλλιτέχνης, αν δεν είναι σπουδαίος άνθρωπος(…)» Μάρκ Σαγκάλ

Article

Ο διανοούμενος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ο ήρωας που αρνήθηκε τη δωροδοκία από τον Άγγλο διοικητή Χάρτιγκ απαντώντας πως «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής(...)». Μια απάντηση που άλλωστε άρμοζε σε ένα νέο γαλουχημένο με τα εθνικά ιδεώδη και την ελληνική παιδεία.

Article

 

Στη σαρκοφάγο που δέχτηκε το σώμα του αυτοκράτορα χαράχτηκε η επιγραφή «Τους νίκησε όλους εκτός από μια γυναίκα».

Article

 

Μιχαήλ Στιβαρός από τον Πεδουλά ο οποίος σκοτώθηκε στο Μπιτσάνη-Ελλάδας διαρκούντος του Βαλκανικού Πολέμου 1912-14.