Biography

Displaying 1 - 20 of 46
Article

 

Αικατερίνη Κορνάρο. Η τραγική βασιλική φιγούρα της Κύπρου και οι δυο μυστήριοι θάνατοι που σημάδεψαν τη ζωή της.

Article

 

Ταξίδεψε στη θάλασσα «σαν βασίλισσα πάνω στο θρόνο της».

Article

 

Ο γιος του τυροκόμου που αγωνίστηκε για την ελευθερία της Κύπρου, έγινε ένας σπουδαίος αγιογράφος και δεν έπαψε μέχρι το τέλος της ζωής του να υπηρετεί τον Θεό και την πατρίδα του.

 

Article

 

Παρά την επιτυχία του ο Κάσιαλος δεν έχασε ποτέ την αυθεντικότητά του και δεν ξέχασε ποτέ από πού προέρχεται.

Article

«Βασίλισσα του Νείλου», με όνομα που σήμαινε «Η ωραία έχει φτάσει» η Νεφερτίτη αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της αρχαίας Αιγύπτου. Φιλόδοξη, επαναστάτρια, χαρισματική, εντυπωσιακά όμορφη δεν υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή στο λαό της Αιγύπτου, καθώς κάποιες από τις ενέργειες της θεωρήθηκαν αιρετικές.

Article

 

Μαρία η Συγκλητική :«Αυτή μια νύχτα σκοτεινή, νύχτα δίχως φεγγάρι / Στη ναυαρχίδα οδήγησε το χέρι του Κανάρη»

Article

Μιχάλης Κακογιάννης : «Και βέβαια, επειδή σέβομαι τρομερά τους μεγάλους συγγραφείς, είναι τιμή μου να συνεργάζομαι μαζί τους. Και με τον Ευριπίδη συνεργάσθηκα και συχνά συνεργάζομαι με τον Σαίξπηρ, γιατί ανεβάζω έργα του στο θέατρο».

Article

Η βιογραφία μίας από τις σημαντικότερες βασίλισσες της Κύπρου που θέλησε με κάθε τρόπο να διαφυλάξει την ελληνική πολιτιστική παράδοση στο νησί και να αποκαταστήσει το κύρος και τη δράση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία υφίστατο κακουχίες από τη Λατινική Εκκλησία, ούσα η Κύπρος στα χέρια των Φράγκων.

Article

 

Βράχοι απαράμιλλης ομορφιάς και ηρεμίας, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με την βίαιη δράση των τριών αδελφιών Χασαμπουλιών.

Article

3 Μαρτίου 1957. Μαχαιράς. Οι Βρετανοί στρατιώτες από πολύ νωρίς άρχισαν να συρρέουν κοντά στη Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά. Στόχος; Η εξουδετέρωση της ομάδας ανταρτών με επικεφαλή τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο υπ' αριθμόν 2 επικηρυγμένος υπό των Βρετανών.

 

Article

 

Ονήσιλος. Μια επαναστατική προσωπικότητα καθίσταται σύμβολο χαμένης εθνικής ελευθερίας.

 

Article

 

 

Η θαρραλέα προσωπικότητα του μοναδικού Κύπριου χρυσού ολυμπιονίκη στην ιστορία των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στο πάνθεο των αθλητών. Η σπουδαία αυτή μορφή ξεχάστηκε με την πάροδο των δεκαετιών.

Article

Το όνομα της Βερεγγάριας συνδέεται με τη βυζαντινή ιστορία της Κύπρου μιας και όπως λέγεται αποτέλεσε την αιτία κατάληψης της Κύπρου από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.

Article

 

Λουίτζι ντι Τσεσνόλα, ο στρατιωτικός που έγινε αρχαιολόγος και, χάρι στις αρχαιότητες της Κύπρου, ο πρώτος Διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου της Ν. Υόρκης.

Article

Ο ξακουστός κλεφταρματωλός του Ολύμπου που ενέπνευσε τον Γρηγόρη Αυξεντίου και χρησιμοποίησε το όνομα του σαν ψευδώνυμο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59.

Article

 

Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, αγωνίστρια η Πολυξένη Λοϊζιάς διαδραμάτισε με το έργο και τη δράση της ένα σημαντικότατο ρόλο στην εκπαίδευση και στην εξύψωση του ρόλου των γυναικών στην Κύπρο.

Article

 

«Η ποίηση εν φυσικόν ταλέντον του πλασμάτου, τζι αμα πεθάνει θάβκεται η τέχνη του μιτά του»

 

Article

 

Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου : Η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που έλαβε μέρος στο στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Article

 

Κίμων ο Αθηναίος: μια εμβληματική ηγετική φυσιογνωμία της στρατιωτικής και πολιτικής ζωής της αρχαίας Αθήνας που κατατρόπωσε τον πανίσχυρο περσικό ζυγό και έμελλε να αποτελέσει διαχρονικό σήμα κατατεθέν μιας κυπριακής πόλης.