Μιχαήλ Στιβαρός από τον Πεδουλά ο οποίος σκοτώθηκε στο Μπιτσάνη-Ελλάδας διαρκούντος του Βαλκανικού Πολέμου 1912-14.

 

Ο κυπριακός λαός ήταν πάντα παρών σε όλους τους αγώνες της Ελλάδας για ελευθερία και εθνική κυριαρχία. Χιλιάδες Κύπριοι πολέμησαν ως εθελοντές σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης προσφέροντας το αίμα τους και την ελληνική ψυχή τους στην κοινή πατρίδα, με κρυφό πόθο την σύντομη απελευθέρωση και της Κύπρου από τον εκάστοτε δυνάστη της και την ένωση με τη μητέρα – Ελλάδα.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Μιχαήλ Στιβαρός. Γεννήθηκε το 1892 στον Πεδουλά, ένα χωριό χτισμένο στις πλαγιές του όρους Τρόοδος. Ο πατέρας του Μιχαήλ πέθανε λίγο πριν τη γέννηση του γιου του γι' αυτό ο Στιβαρός πήρε το όνομά του. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Πεδουλά, στο Ημιγυμνάσιο Λεμεσού και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο από όπου αποφοίτησε το 1911. Στη συνέχεια εισήχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Στις 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία με στόχο την απελευθέρωση των αλύτρωτων ελληνικών εδαφών (Α' Βαλκανικός Πόλεμος). Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν οι Κύπριοι φοιτητές στην Αθήνα αποφάσισαν να καταταγούν όλοι στον ελληνικό στρατό. Με αυτόν τον τρόπο τιμούσαν στο έπακρο την καταγωγή και την ιστορία τους, και έμεναν πιστοί στις διδαχές που είχαν λάβει από τους γονείς και τους δασκάλους τους. Ο Μιχαήλ Στιβαρός όμως είχε ήδη δηλώσει την εθελοντική συμμετοχή του πριν από τη συνέλευση αυτή. Τοποθετήθηκε στο 1ο Τάγμα του Ανεξάρτητου Συντάγματος Κρητών και πολέμησε στις μάχες Πεστών και Αετοράχης. Έπεσε ηρωικά στη μάχη Μπιζανίου το Δεκέμβριο του 1912, πολεμώντας για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Τη θυσία του τίμησαν οι συμπατριώτες του στην Κύπρο και στη Ελλάδα. Το όνομά του αναγράφεται σε ηρώα στα σχολεία όπου φοίτησε και στην στήλη πεσόντων φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2013, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών έστησε την προτομή του Κύπριου ήρωα, σε συνεργασία με την οικογένειά του. Η προτομή βρίσκεται δίπλα σε εκείνη ενός άλλου Κύπριου ήρωα, του Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου ο οποίος έπεσε επίσης ηρωικά στις μάχες του Μπιζανίου στις 6 Δεκεμβρίου 1912. Μνημείο αφιερωμένο στον ήρωα υπάρχει και στην γενέτειρα του, στο χωριό του Πεδουλά, στην κορυφή του λόφου της Φιδκιάς , δίπλα από το παρεκκλήσιο Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.