Το όνομα της Βερεγγάριας συνδέεται με τη βυζαντινή ιστορία της Κύπρου μιας και όπως λέγεται αποτέλεσε την αιτία κατάληψης της Κύπρου από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο.

Η Βερεγγάρια, ως πρόσωπο αποτελεί μία άγνωστη μορφή για τους περισσότερους. Πρόκειται για την πριγκίπισσα της Ναβάρρας της Ισπανίας, κόρη του βασιλιά Σάντσο Στ΄ και της Σάνσιας ή Μπεάτας.

Το όνομά της συνδέεται άμεσα με την Κύπρο. Η Βερεγγάρια αρραβωνιάστηκε τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο, με παρέμβαση της μητέρας του, Αικιταίνης. Προηγουμένως, είχε χωρίσει από την αρραβωνιαστικιά του, Αλίκη που ήταν ξαδέλφη της Βερεγγάριας και ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά της Γαλλίας, Φιλίππου. Η Βερεγγάρια θα συναντούσε τον Λεοντόκαρδο στη Μεσσήνη στις 30 Μαρτίου 1191 και από εκεί θα τον ακολουθούσε, συνοδευόμενη από την αδελφή του Ριχάρδου, Ιωάννα, στη σταυροφορία του. Λίγες μέρες αργότερα, το καράβι της θα ναυαγήσει στις ακτές της Λεμεσού με τον τότε ηγεμόνα της Κύπρου, Ισαάκιο Κομνηνό να τηρεί μια προσβλητική στάση εναντίον της, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις αιτίες που ο Λεοντόκαρδος κατέλαβε την Κύπρο.

Οι πηγές των χρονογράφων της εποχής αναφέρουν ότι ο γάμος ανάμεσα στον Λεοντόκαρδο και την Βερεγγάρια πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου του 1191 στη Λεμεσό, και συγκεκριμένα στο Μεσαιωνικό κάστρο, όπου η Βερεγγάρια στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας, δούκισσα της Νορμανδίας και κόμισσα του Αντζού.

Η νέα βασίλισσα, επίσης, συνδέεται με την κόρη του Ισαάκιου Κομνηνού και πριγκίπισσα της Κύπρου, της οποίας το όνομα δεν διασώζεται. Η κύπρια πριγκίπισσα μετά την κατάληψη της Κύπρου από τον Λεοντόκαρδο, αφού συνελήφθη, βρέθηκε υπό την προστασία της Βερεγγάριας και της Ιωάννας τις οποίες αργότερα συνόδευσε στην Παλαιστίνη αλλά και στην Ευρώπη.

 

Μεσαιωνικό Κάστρο στη Λεμεσό

Μεσαιωνικό Κάστρο στη Λεμεσό

Σύμφωνα με πηγές, ο γάμος του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια δεν υπήρξε ευτυχής. Αν και υποστηρίζεται από αρκετούς ότι ήταν αποτέλεσμα έρωτα, εντούτοις υπάρχει και η αντίθετη άποψη η οποία υποστηρίζει την ύπαρξη πολιτικών σκοπιμοτήτων πίσω από τον γάμο. Οι χρονογράφοι θίγουν το ότι ο Ριχάρδος συχνά παραμελούσε τη γυναίκα του, στην οποία μάλιστα προσδίδουν το επίθετο «φρόνιμη» αντί του «ωραία». Παιδιά δεν απέκτησαν ποτέ. Ο Λεοντόκαρδος πεθαίνει το 1198 και η Βερεγγάρια αποσύρεται στο Λε Μανς της Γαλλίας όπου πεθαίνει το 1230.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα Βερεγγάρια είναι γνωστό στην Κύπρο λόγω της ονομασίας του γνωστού εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στο ορεινό χωριό Πρόδρομος.

Η πριγκίπισσα Βερεγγάρια αποτελεί μία από τις μορφές που συσχέτισε το όνομά της με την ιστορία της Κύπρου, εφόσον κατέληξε στο νησί μας, παντρεύτηκε και έζησε μερικά χρόνια από τη ζωή της εδώ.