Κόκκινη τουλίπα…το λουλούδι που σχετίζεται με την αληθινή αγάπη. Αυτή η αληθινή αγάπη παρουσιάζεται και σε ένα μύθο βγαλμένο από τα βάθη της Ανατολής και αναφέρεται σε ένα Πέρση πρίγκηπα, τον Φαράχ, ο οποίος ήταν πολύ ερωτευμένος με μια κοπέλα, την Σχιρίν. Όταν η αγαπημένη του σκοτώθηκε, ο Φαράχ έπεσε με το άλογό του από ένα γκρεμό και αυτοκτόνησε. Το αίμα του πότισε το έδαφος και κάθε σταλαγματιά έγινε μια κόκκινη τουλίπα. Η κόκκινη τουλίπα όμως εμφανίζεται και στην ελληνική μυθολογία, όπου η Γαία για να ευλογήσει το γάμο του Δία με την Ήρα πρόσταξε να φυτέψουν κόκκινες τουλίπες στον κήπο των Εσπερίδων. Οι τουλίπες παρουσιάζονται και στην αρχαία τέχνη της Κύπρου με την εμφάνιση τους στο διάκοσμο των αρχαίων ψηφιδωτών της Πάφου.

Στην Κύπρο απαντώνται αυτοφυόμενα δυο είδη άγριας τουλίπας που δίνουν και δυο ωραιότατα λουλούδια με βαθύ έντονο κόκκινο χρώμα. Το ένα είδος φέρει την ονομασία Tulipa cypria και το άλλο Tulipa agenensis. Και τα δυο ανήκουν στην οικογένεια των Λειριωδών. Η τουλίπα όμως που δεν απαντάται πουθενά αλλού και είναι σπανιότατη είναι η Tulipa Cypria (τουλίπα η κυπριακή).
Η τουλίπα η κυπριακή είναι πολυετής, βολβώδης, όρθια πόα και το ύψος της φτάνει από 15 – 40 εκατοστά. Ο μίσχος της είναι γλαυκοπράσινος, ενώ τα άνθη της έχουν βαθύ κόκκινο με ελαφρές μαύρες ραβδώσεις στο εσωτερικό μέρος τους. Χαρακτηρίζεται επίσης από τέσσερα σαρκώδη φύλλα, δύο στη βάση μεγαλύτερα λογχοειδή και τα ανώτερα πολύ μικρότερα, σχεδόν γραμμοειδή. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο. Το σπάνιο ενδημικό αυτό φυτό αυτοφύεται σε μερικές περιοχές του Πενταδακτύλου, στον Κορμακίτη και εντός της νεκρής ζώνης στο Μάμμαρι. Στις ελεύθερες περιοχές απαντάται μόνο στην περιοχή του Ακάμα. Ο μεγαλύτερος όμως αριθμός της κυπριακής τουλίπας εντοπίζεται στην περιοχή του Κορμακίτη.

Η τουλίπα η κυπριακή αποτελεί επαπειλούμενο είδος προς εξαφάνιση και για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται στα αυστηρά προστατευόμενα φυτά της σύμβασης της Βέρνης. Δυστυχώς κινδυνεύει με εξαφάνιση επειδή κόβεται για τα όμορφα άνθη της, είτε καταστρέφονται οι βολβοί της στη διάρκεια γεωργικών εργασιών με τη χρήση βαριών γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και εξαιτίας της οικιστικής ανάπτυξης.
Έχοντας ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη διατήρηση και την προστασία της τουλίπας κάθε χρόνο το μήνα Απρίλιο στην κοινότητα του Πολεμίου διοργανώνεται φεστιβάλ Τουλίπας. Όχι τυχαία καθώς σε αυτή την περιοχή αυτοφύεται το άλλο είδος τουλίπας, επίσης σπάνιο, η τουλίπα agenensis.

Καθώς και τα δύο είδη τουλίπας που αυτοφύονται στην Κύπρο αποτελούν σπάνια είδη προτιμήστε να τα φωτογραφίζετε παρά να τα κόβετε …άλλωστε υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δηλώσετε την παντοτινή αληθινή σας αγάπη προς το αγαπημένο σας πρόσωπο.
