Τα βυθισμένα ναυάγια αποτελούν πόλο έλξης όχι μόνο για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες δύτες, υποβρύχιους αρχαιολόγους, και κυνηγούς θησαυρών. Συγκεκριμένα, όλοι όσοι ασχολούνται με το προαναφερθέν θέμα μαγεύονται από την εξερεύνηση ενός πλοίου που, αν και αφημένο στον έλεος του χρόνου, καθίσταται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του βυθού αφού φιλοξενεί εκατοντάδες θαλάσσια είδη. Εξαιτίας της ομορφιάς, λοιπόν, ενός τέτοιου ναυαγίου όλο και περισσότεροι λάτρεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας εμφανίζονται καθημερινά.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ότι πέραν των 3 εκατομμυρίων ναυαγίων συναντώνται στον πυθμένα στη θάλασσας. Είτε πρόκειται για πλοία που έχουν χαθεί, καταστραφεί, ή σκόπιμα βυθιστεί, τα ναυάγια αυτά χαρακτηρίζονται εξίσου ενδιαφέροντα για όσα άτομα επιθυμούν να τα εξερευνήσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του διαδικτυακού περιοδικού «Scuba Travel», και έπειτα από σχετική ψηφοφορία των ίδιων των αναγνωστών του, οι 10 καλύτερες καταδύσεις σε ναυάγια σε όλο το κόσμο καταγράφονται με βάση την υπόστασή τους ως ναυάγια αλλά και την ποικιλότητα της θαλάσσιας ζωής που φιλοξενούν. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και το Σουηδικό οχηματαγωγό «Ζηνοβία», 1,4 μόλις χιλιόμετρα ανοιχτά της ακτής της Λάρνακας.

 

10. HMS Hermes

Που βρίσκεται; Σρι Λάνκα

Αναμφίβολα, είναι ένα από τις σημαντικότερα ναυάγια που βρίσκεται κρυμμένο στο στολίδι του Ινδικού Ωκεανού, τη μακρινή Σρι Λάνκα. Στις 9 Απριλίου 1942, κοντά στις ακτές της Μπατικαλόα της ανατολικής Σρι Λάνκα, το αεροπλανοφόρο HMS Hermes δέχτηκε επίθεση. Το 167 μέτρων αεροπλανοφόρο με βάρος 12,900 τόνους έλαβε 40 χτυπήματα σε μόλις 10 λεπτά σε μια καταστροφική επιδρομή από 70 ιαπωνικά αεροπλάνα.  Το τελικό αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής ήταν να καταλήξει στον πυθμένα της θάλασσας οδηγώντας στον θάνατο τους 307 επιβάτες του.

 

 9. Tabarka

Που βρίσκεται; Περιοχή Σκάπα Φλόου, Ορκάδες Νήσοι, Σκωτία

Πρόκειται για πλοίο το οποίο βυθίστηκε σκόπιμα το 1941 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον κόλπο του Σκάπα Φλόου με σκοπό να αποτρέψει την είσοδο των γερμανικών πλοίων στη Σκωτία. Μάλιστα, ήταν ένα από τα τελευταία πλοία που βυθίστηκαν για αυτόν τον σκοπό. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια γιατί βρίσκεται βυθισμένο σε ανάποδη θέση στα 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το εν λόγω ατμόπλοιο έχει μήκος 996 μέτρα και βάρος 2886 τόνους

 

8.Hilma Hooker

Που βρίσκεται; Νησί Μπονέρ, Καραϊβική

Το Hilma Hooker ήταν ένα σύνηθες φορτηγό πλοίο με μήκος 71,8 μέτρα και βάρος 1027 τόνους. Αρχικά, έγινε γνωστό εξαιτίας της σύνδεσής του με λαθρεμπόρους ναρκωτικών. Άλλωστε, πριν τη βύθισή του, οι αρχές του Μπονέρ εντόπισαν στο εσωτερικό του 25.000 κιλά μαριχουάνας. Εξαιτίας, όμως,  του γεγονότος ότι δεν είχε καταδικαστεί ο ιδιοκτήτης του πλοίου ακόμη, το πλοίο αναγκάστηκε να παραμείνει στον χώρο που εντοπίστηκε μέχρι και την σχετική απόφαση του δικαστηρίου που θα απεδείκνυε την αθωότητα ή την ενοχή του ιδιοκτήτη. Έτσι, μετά από παραμονή μηνών στο νησί, στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 τo συγκεκριμένο πλοίο χάθηκε στο βυθό  της θάλασσας αφού υπέστη σημαντικές διαβρώσεις. Παρόλα αυτά, σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια που μπορεί να εξερευνήσει ο άνθρωπος αφού ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σφουγγάρια,  κοράλλια και πληθώρα ψαριών.

 

7. Σαν Φρανσίσκο

Που βρίσκεται; Λιμνοθάλασσα Τρουκ, Μικρονησία

Το «Σαν Φρανσίσκο» ήταν ένα αρκετά μεγάλο πλοίο με μήκος 116 μέτρα και βάρος 5831 τόνους. Προοριζόταν για ένα στόλο φορτηγών πλοίων που συμμετείχαν στο παγκόσμιο εμπόριο. Προσαρτήθηκε, όμως, στο ιαπωνικό αυτοκρατορικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά πολεμικού υλικού μεταξύ της Ιαπωνίας και των νησιών του Ειρηνικού. Πριν από την άφιξή του στη Λιμνοθάλασσα Τρουκ, το «Σαν Φρανσίσκο» υπέστη ζημία από επίθεση στη  Νέα Γουινέα στις 4 Μαΐου 1943. Στη συνέχεια, κατέφτασε στο Τρουκ στις 5 του Φλεβάρη του 1944 όπου, αφού υπέστη βομβιστική επίθεση, βυθίστηκε. Το ναυάγιο αυτό παρέμεινε γνωστό ως το «Ναυάγιο των Εκατομμυρίων Δολαρίων» επειδή μέχρι και σήμερα είναι γεμάτο από φορτίο υψηλής αξίας, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών, ναρκών, πυρομαχικών, βομβών, αεροσκαφών, τορπιλών και βομβών βυθού.

 

6. Fujikawa

Που βρίσκεται; Λιμνοθάλασσα Τσουκ, Ειρηνικός Ωκεανός

Το «Fujikawa», το πλοίο με  μήκος 132 μέτρα και βάρος 6938 τόνους, υπήρξε ιδιοκτησία του ιαπωνικού ναυτικού από τον Δεκέμβριο του 1940. Από τότε, μετατράπηκε σε αεροπλανοφόρο το οποίο προοριζόταν για χρήση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η βύθισή του έλαβε χώρα κατά την προσέλευση του στη Λιμνοθάλασσα Τσουκ. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια. Τόσο το πιλοτήριο όσο και τα λουτρά και οι καμπίνες είναι εύκολα προσβάσιμες από τους δύτες ενώ υπάρχουν αρκετές άτρακτοι μαχητικών αεροπλάνων και πολλά άλλα μέρη αυτών που μπορούν να εξερευνήσουν οι επισκέπτες.

 

5.  Ζηνοβία

Που βρίσκεται; Λάρνακα, Κύπρος

Το «Ζηνοβία» ήταν ένα Σουηδικό οχηματαγωγό πλοίο 172 μέτρων το οποίο βυθίστηκε το 1980. Το παρθενικό ταξίδι του ξεκίνησε στις 4 Μαΐου 1980 από το Mάλμε της Σουηδίας με κατεύθυνση την Συρία.  Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το πλοίο φαίνεται να παρουσίασε προβλήματα με την άντληση νερού που όμως ο καπετάνιος του δεν κατάφερε να διαγνώσει. Θεωρώντας, λοιπόν, πως όλα έβαιναν καλώς, το πλοίο συνέχισε κανονικά το ταξίδι του. Φτάνοντας, όμως, στη Λάρνακα το «Ζηνοβία» βυθίστηκε μαζί με εμπορεύματα αξίας πέραν των 200 εκατομμυρίων λιρών μεταξύ των οποίων και αυτοκίνητα, φορτηγά, συστήματα κλιματισμού και παιχνίδια. Σήμερα αποτελεί τεχνητό ύφαλο που επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

 

4. Πρόεδρος Κούλιτζ

Που βρίσκεται; Βανουάτου

 Το «Πρόεδρος Κούλιτζ» μετατράπηκε από ένα πολυτελές πλοίο σε μεταφορέα στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το εντυπωσιακό ναυάγιο μήκους 198 μέτρων είναι ένα από τα μεγαλύτερα αλλά παράλληλα άμεσα προσβάσιμο ναυάγιο. Η κατάδυση μπορεί να γίνει είτε από ένα σκάφος είτε από την ακτή. Στο εσωτερικό του ναυαγίου υπάρχουν  στρατιωτικές προμήθειες και προσωπικά αντικείμενα διάσπαρτα σε όλο το πυθμένα της θάλασσας. Η έκταση του ναυαγίου είναι τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε δύτης να χρειάζεται περισσότερες από μία επισκέψεις για να αποκαλύψει όλα τα κρυμμένα του μυστικά.

 

3. USAT Liberty

Που βρίσκεται; Μπαλί, Ινδονησία

 Πρόκειται για ένα στρατιωτικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που κατασκευάστηκε στο Νιού Τζέρσεϊ το 1918. Το πλοίο χρησιμοποιήθηκε τόσο στον Α’ όσο και στοn Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1942, όμως, τορπιλίστηκε από ένα ιαπωνικό υποβρύχιο στις ακτές του Μπαλί. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια αφού το 1963, μετά από μία ηφαιστειακή έκρηξη, το πλοίο μετακινήθηκε προς το εσωτερικό της θάλασσας όπου και βυθίστηκε στα νερά της θάλασσας του Μπαλί.  Το 120 μέτρων πλοίο είναι πλέον ένας θαλάσσιος παράδεισος αφού φιλοξενεί ποικίλα θαλάσσια είδη που μπορούν να απολαύσουν όλοι οι λάτρεις των καταδύσεων.

 

2. SS Yongala

Που βρίσκεται; Αυστραλία

Βρίσκεται κοντά στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας όπου και βυθίστηκε το 1911 εξ υπαιτιότητας ενός κυκλώνα. Το 109 μέτρων πλοίο εντοπίστηκε στο βυθό της θάλασσας μόλις το 1958 ενώ από τότε δέχεται επισκέπτες από όλο το κόσμο. Σήμερα, 100 και πλέον χρόνια από τη βύθισή του, το ναυάγιο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Αποτελεί, όμως, ένα δύσκολα προσβάσιμο ναυάγιο εξαιτίας του ισχυρού ρεύματος της θάλασσας στο εν λόγω σημείο. Έτσι, μόνο σε έμπειρους δύτες θα μπορούσε να προταθεί το συγκεκριμένο εγχείρημα.

 

1. SS Thistlegrom

Που βρίσκεται; Ερυθρά Θάλασσα, Αίγυπτος

Θεωρείται το καλύτερο ναυάγιο στον κόσμο.Το «SS Thistlegrom» δέχτηκε επίθεση ενώ μετέφερε προμήθειες πολέμου. Συγκεκριμένα, το 1941 δύο βόμβες βύθισαν αυτό το πλοίο του Βρετανικού Εμπορικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στο Σαρμ Ελ Σέιχ της  Αιγύπτου. Πρόκειται για ένα ναυάγιο που διατηρεί μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του. Το 131 μέτρων ναυάγιο προσελκύει καθημερινά το ενδιαφέρον των δυτών αφού εκεί μπορεί κανείς να δει τουφέκια, μοτοσικλέτες, βαγόνια τρένων αλλά και φορτηγά. Αυτό το εμπορικό πλοίο είναι ακόμη και σήμερα γεμάτο με λάφυρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλα αυτά, δεν πρόκειται για ένα εύκολο ναυάγιο αφού η κατάδυση σε αυτό καθίσταται δύσκολη εξαιτίας του 30 μέτρων βάθος στο οποίο εντοπίζεται.

 

 

Πηγές:

Διαδικτυακό περιοδικό «Scuba Travel»

Διαδικτυακό περιοδικό «Χ-Ray Mag»

Ιστοσελίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ για την «Υποβρύχια Πολιτιστική Κληρονομιά»

Ιστοσελίδα της «Blue Lagoon Resort»

Ιστοσελίδα της «Bookyourdive»

Ιστοσελίδα «Carib Inn»

Ιστοσελίδα «Dive Adventures»

Ιστοσελίδα «Divezone»

Ιστοσελίδα «iEfimerida»

Ιστοσελίδα «Scapa Flow- Historic Wreck Site»

Ιστοσελίδα «Scuba World»