«(…) η ορμή του ανθρώπου προς την ύλη, δηλαδή τον πλούτο και την καλοπέραση και η ικανοποίηση τούτη, δεν προσφέρει την πραγματική ευτυχία του ανθρώπου. Την απόλυτη ευτυχία προσφέρει στους ανθρώπους και ιδίως όταν είναι Έλληνες, η ορμή προς τα ανώτερα ιδανικά, την αγάπη προς την Πατρίδα και τον πόθο ακόμη να θυσιαστεί για την ελευθερία της που είναι και δική του ατομική ελευθερία και αξιοπρέπεια». Επιστολή Πετράκη Γιάλλουρου προς τον πατέρα του.

Πετράκης Γιάλλουρος

Ηγετική μορφή των αγωνιζόμενων μαθητών, άριστος μαθητής και σημαιοφόρος του σχολείου υπήρξε ο πρώτος Κύπριος μαθητής που σκοτώθηκε και ο δεύτερος νεκρός ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59.

Ο Πετράκης Γιάλλουρος γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1938 στο Ριζοκάρπασο. Φοιτούσε στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου και ήταν άριστος μαθητής. Γαλουχημένος με τα εθνικά ιδανικά και την ελληνική παιδεία εντάχθηκε από νωρίς στις τάξεις της ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ). Σύντομα αναλαμβάνει επικεφαλής και υπεύθυνος των ομάδων του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου, με καθήκοντα που περιλάμβαναν την αναγραφή συνθημάτων, τη ρίψη φυλλαδίων, την οργάνωση διαδηλώσεων κ.α.

Πετράκης Γιάλλουρος

Ο Πετράκης Γιάλλουρος σημαιοφόρος

Ήταν 7 Φεβρουαρίου του 1956 , όταν στη συμβολή των οδών Ερμού και Κυπριανού στην Αμμόχωστο λάμβανε χώρα μια από τις πολλές μαθητικές διαδηλώσεις που θα εξελισσόταν σε σύγκρουση των μαθητών με τον αγγλικό στρατό. Οι Άγγλοι στρατιώτες προσπάθησαν με βίαιο τρόπο να σταματήσουν τη διαδήλωση και οι μαθητές σε αυτή την πρόκληση απάντησαν με λιθοβολισμούς. Τότε οι Άγγλοι ξεκίνησαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Μια σφαίρα τραυματίζει αρχικά το νεαρό μαθητή στο χέρι, ενώ μια δεύτερη σφαίρα τον βρίσκει στο στήθος τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Την ίδια ημέρα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έγραφε «Ο άριστος των μαθητών της Αμμοχώστου επυροβολήθη χθες και εφονεύθη υπό δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η σφαίρα διέτρησε τον πνεύμονα του ατυχούς μαθητού. Προτού εκπνεύσει ανεφώνησε ‘’Ζήτω η Ένωσις’’(…)»

Η σωρός του νεαρού ήρωα θάφτηκε αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, με εντολή του κυβερνήτη Χάρτινγκ, στη γενέτειρα του στο Ριζοκάρπασο. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την κηδεία, η οποία διεξήχθη υπό ισχυρή βροχή.

Πετράκης Γιάλλουρος