Ο πονηρός Ιππομένης, γνωρίζοντας πως ήταν αδύνατον να νικήσει από μόνος του την Αταλάντη, ζήτησε τη βοήθεια της θεάς Αφροδίτης.

Η Ταμασός αποτελούσε ένα από τα εννέα αρχαία βασίλεια της Κύπρου αλλά υπήρξε και χώρος λατρείας της θεάς Αφροδίτης, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή. Με τη θεά Αφροδίτη λοιπόν συνδέεται ο μύθος με τα χρυσά μήλα της Ταμασού, που αποτελεί μια παραλλαγή του γνωστού μύθου των μήλων από τον κήπο των Εσπερίδων.

Στην αρχαιότητα ζούσε στα βουνά της Αρκαδίας μια κοπέλα, η Αταλάντη, η οποία παρά τις παροτρύνσεις των γονιών της για να παντρευτεί, η ίδια προτιμούσε να ζει ανέμελα τη ζωή της μέσα στο δάσος. Η Αταλάντη έχοντας προστάτιδα της τη θεά Άρτεμη ,από μικρή είχε αναπτύξει εξαιρετικές ικανότητες στο κυνήγι και στο τρέξιμο και κανείς δεν ήταν σε θέση να τη ξεπεράσει. Ο πατέρας της , ο Σχοινέας, θέλοντας να δει την κόρη του παντρεμένη κατέληξε μαζί της σε ένα διακανονισμό. Θα της επέτρεπε να μην παντρευτεί εκτός και εάν βρισκόταν κάποιος, ο οποίος θα την ξεπερνούσε στο τρέξιμο. Η Αταλάντη γνωρίζοντας τις δυνατότητες της αποδέχτηκε τον όρο του πατέρας της, με την προϋπόθεση ότι θα είχε το δικαίωμα να σκοτώνει τους ηττημένους.

Πολλοί ήταν οι επίδοξοι μνηστήρες που επιχείρησαν να την κερδίσουν στον αγώνα δρόμου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όλοι όσοι λοιπόν νικήθηκαν πλήρωναν το τίμημα βρίσκοντας το θάνατο από το δόρυ της Αταλάντης. Μέχρι που βρέθηκε στο δρόμο της ο Ιππομένης. Ο πονηρός Ιππομένης, γνωρίζοντας πως ήταν αδύνατον να νικήσει από μόνος του την Αταλάντη, ζήτησε τη βοήθεια της θεάς Αφροδίτης. Η θέα αναγνωρίζοντας τον έρωτα του νεαρού προς την Ιππομένη αποδέχτηκε το αίτημα του και αποφάσισε να τον βοηθήσει. Για το λόγο αυτό του χάρισε μερικά από τα καλύτερα, τα πιο ώριμα και τα πιο γλυκά χρυσά μήλα που είχε στους κήπους της στην Ταμασό. Το σχέδιο ήταν, ενώ θα έτρεχε με την Αταλάντη, να της πετά τα χρυσά μηλα με σκοπό να την παρασύρει. Έτσι και έγινε. Η Αταλάντη μπροστά στη θέα και την πλούσια μυρωδιά των χρυσών μήλων μπήκε στον πειρασμό να τα γευτεί. Παρασυρμένη και απασχολημένη με τα χρυσά μήλα έδωσε την ευκαιρία στον Ιππομένη να την νικήσει.

Ο Ιππομένης λοιπόν, χάρη στο έξυπνο τεχνάσμα της θεάς Αφροδίτης και στα χρυσά μήλα της Ταμασού, κατόρθωσε να ξεγελάσει την Αταλάντη και να την παντρευτεί.

Σχετικοί Συνδέσμοι.

  • Αρχαιολογικός Χώρος & Βασιλικοί Τάφοι Ταμασσού, Φωτογραφίες & Χάρτης.