Εσύ δεν λες τίποτα

μα εγώ θα σου πω γι’ αυτό το νησί

που ήταν όνειρο χτες και θυμάρι κι αμίαντο

και σήμερα ποτάμι οδύνης

(Εσύ δεν λες τίποτα, Από τη συλλογή «Ο δρόμος της ποίησης Β’» 1976)

Μιχάλης Πασιαρδής

Τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους τους ποιητές του νησιού. Με το ποίημα του «Εσύ δεν λες τίποτα» ο Μιχάλης Πασιαρδής αποδίδει με ένταση την οδύνη και την οργή για τα γεγονότα της εισβολής του 1974 θίγοντας κυρίως την αδιαφορία και τον εφησυχασμό της ανθρωπότητας στα όσα δραματικά διαδραματίζονται στο νησί.

Η ποίηση για τον Πασιαρδή λειτουργεί λυτρωτικά και παρηγορητικά ως προς τον πόνο για τα διαδραματιζόμενα. Άλλωστε ολόκληρη η ποίηση του χαρακτηρίζεται από πλούσιο συναίσθημα, ειλικρινή συγκίνηση και λυρισμό. Όπως ο ίδιος δηλώνει «Ο πόνος είναι μια πηγή εμπνεύσεως και γραφής(…)Αν δεν είναι ευαίσθητος κανείς, δεν υπάρχει» (Πηγή:Εφημερίδα Φιλελεύθερος).

Μιχάλης Πασιαρδής

Ο Μιχάλης Πασιαρδής γεννήθηκε στο Τσέρι το 1941. Υπήρξε απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Λειτουργός προγραμμάτων στο ραδιόφωνο του Ρ.Ι.Κ, από όπου αφυπηρέτησε το 2001. Ασχολείται κυρίως με την ποίηση και το θέατρο. Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους ποιητές της γενιάς μετά την Ανεξαρτησία. Ποιήματα του δημοσιεύτηκαν σε πολλά έντυπα και περιελήφθησαν σε συλλογές, ενώ αρκετά από αυτά μελοποιήθηκαν από διάφορους μουσικοσυνθέτες. Έγραψε ποίηση και θέατρο τόσο στην δημοτική όσο και στην κυπριακή διάλεκτο. Κάποιες από τις ποιητικές του συλλογές αποτελούν: «Ποιήματα» (1962), «Ο δρόμος της ποίησης» (1959-1969), «Πέντε κύκλοι» (1981), «Ερημίων ο Στυλίτης» (1981), «Πάροδος» (1983), «Συμβάντα» (1984). Γνωστά θεατρικά του έργα είναι: «Η Γιαλλουρού» (1961), «Το Νερόν του Δρόπη» (1968), «Στα Χώματα της Μεσαρκάς» (1970), «Ο Θησέας στην κοιλιά του Μινώταυρου» (1973) κ.α. Τα θεατρικά του έργα είτε μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο είτε ανεβάστηκαν στη σκηνή.

Μιχάλης Πασιαρδής

Ο Πασιαρδής έχει δεχθεί αρκετές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες το Κρατικό Βιβλίο Λογοτεχνίας για την ποιητική του συλλογή «Διαστάσεις» και το βραβείο Αριστείου και Γραμμάτων. Το 2016 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο του ΘΟΚ για τη μεγάλη του προσφορά στο κυπριακό θέατρο. Πρόσφατα οι εκδόσεις Αιγαίον και το Βιβλιοπωλείο «Το Έρμα» τίμησαν τον ποιητή παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο «Τα τετράστιχα».

Άνθρωπος σεμνός που ξεχωρίζει για το ήθος του διακρίνεται για την απέραντη αγάπη του για την πατρίδα. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση ΑΠΕ-ΜΠΕ «Η Κύπρος είναι ο τόπος και το μπαλκόνι της Ευρώπης, όπου εισέπραττε από την Ανατολή όλα τα πολιτισμικά στοιχεία αθόρυβα τα επεξεργαζόταν και τα παρέδιδε στη Δύση ως λόγο, ως έννοιες κλασσικά διατυπωμένες».

Μιχάλης Πασιαρδής