Στην πόλη του Κουρίου βρέθηκαν δυο επιγραφές της ρωμαϊκής περιόδου. Στην μία επιγραφή που αποτελεί επιτύμβιο επίγραμμα για ένα Ρωμαίο κυβερνήτη της Κύπρου, αναφέρεται πως το άγαλμα το είχε στήσει η «Πόλις Περσήος» (=Η πόλη του Περσέα), ενώ στην δεύτερη επιγραφή παρουσιάζονται οι κάτοικοι του Κουρίου να αυτοαποκαλούνται «Περσέως αίμα» δηλαδή με καταγωγή από τον Περσέα.

Κούριο

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο το Κούριο ιδρύθηκε από Μυκηναίους Αχαιούς αποίκους από το Άργος της Πελοποννήσου γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. και αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα βασίλεια της αρχαίας Κύπρου. Την πληροφορία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ο Στράβωνας αναφέροντας πως η πόλη του Κουρίου αποτελούσε κτίσμα των Αργείων. Διάφορες άλλες πηγές καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν την σχέση του Κουρίου με το Άργος της Πελοποννήσου, πόλη καταγωγής του μυθικού Περσέα.

Ποιός ήταν όμως ο Περσέας με καταγωγή από το Άργος και μετέπειτα ιδρυτής των Μυκηνών; Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν γιος της Δανάης, κόρης του βασιλιά του Άργους Ακρίσιου. Ο Ακρίσιος δεν είχε διάδοχο για το θρόνο και για το λόγο αυτό κατέφυγε στο μαντείο. Η πρόβλεψη έλεγε ότι θα τον διαδεχόταν ο εγγονός του, ο οποίος θα έκανε ένδοξο και λαμπρό το βασίλειο του, θα αποκτούσε ήρωες απογόνους, αλλά θα σκότωνε τον ίδιο. Ο χρησμός αυτός πανικόβαλε τον Ακρίσιο που αποφάσισε να κλείσει την κόρη του σε ένα χάλκινο δωμάτιο προκειμένου να μην έρθει σε επαφή με κανένα άντρα. Την Δανάη όμως την είδε και την ερωτεύτηκε ο Δίας, ο οποίος μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή, ενώθηκε μαζί της και έτσι γεννήθηκε ο Περσέας. Όταν αντιλήφθηκε ο Ακρίσιος το τι συνέβη έβαλε τη Δανάη με το μωρό μέσα σε ένα κιβώτιο και το έριξε στη θάλασσα. Το κιβώτιο ξεβράστηκε στη Σέριφο, όπου εκεί τους βρίσκει ένα ψαράς, ο οποίος παίρνει υπό την προστασία του την Δανάη και τον Περσέα. Στη Σέριφο διοικούσε ο τύραννος Πολυδέκτης, ο οποίος ερωτεύτηκε την Δανάη. Προκειμένου λοιπόν να απαλλαγεί από τον Περσέα και να διεκδικήσει την Δανάη, στέλνει τον νεαρό να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας, ενός μυθικού τέρατος που όποιος το κοίταγε στα μάτια πέτρωνε.

Κούριο: Το κτίσιμο του από τους Αργείους και η σύνδεση του με το μυθικό Περσέα

Η Δανάη και ο νεογέννητος Περσέας - John William Waterhouse (1892)

Ο Περσέας μετά από πολλές περιπέτειες και με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς κατορθώνει να επιστρέψει στη Σέριφο κρατώντας το κεφάλι της Μέδουσας. Εκεί μαζί με την μητέρα του και την γυναίκα του Ανδρομέδα, την οποία είχε γνωρίσει στη διάρκεια του ταξιδιού του, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του, το Άργος, για να γνωρίσει και τον παππού του, τον Ακρίσιο. Ο Ακρίσιος μαθαίνοντας πως επέστρεψαν στο Άργος η κόρη και ο εγγονός του, φοβούμενος τον χρησμό, πηγαίνει στη Λάρισα. Εκεί ο βασιλιάς Τευταμίδης οργανώνει νεκρικούς αγώνες προς τιμή του πατέρα του. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και ο νεαρός Περσέας, ο οποίος θα λάμβανε μέρος στο αγώνισμα της δισκοβολίας. Όταν ήρθε η σειρά του για να ρίξει τον δίσκο, ο δίσκος έφυγε με τόση μεγάλη δύναμη που βγήκε έξω από τον αγωνιστικό χώρο και βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα από τους θεατές. Ο θεατής αυτός δεν ήταν άλλος από τον παππού του, τον Ακρίσιο. Τελικά ο Ακρίσιος δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το χρησμό.

Ο Περσέας έθαψε τον παππού του με μεγάλες τιμές και επειδή δεν ήθελε να τον διαδεχθεί στο θρόνο, έκανε συμφωνία με τον ξάδελφο του να ανταλλάξουν τα βασίλεια τους. Έτσι ο Περσέας πήρε την Τίρυνθα και ο ξάδελφος του, ο Μεγαπένθης,το Άργος. Στην Τίρυνθα ο Περσέας ίδρυσε την ξακουστή πόλη των Μυκηνών.

Περσέας και Ανδρομέδα - Anton Raphael Mengs (1728 - 1779)

Περσέας και Ανδρομέδα - Anton Raphael Mengs (1728 - 1779)

Με κέντρο τις Μυκήνες δημιουργήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμός, ο μυκηναϊκός. Το μεγαλείο και ακτινοβολία του μυκηναϊκού πολιτισμού οφείλονται κυρίως στην ανάπτυξη του της ναυτιλίας και του εμπορίου. Οι Μυκηναίοι έφτασαν στην Κύπρο αρχικά ως έμποροι γύρω στο 1700 π.Χ. , όπου εγκαταστάθηκαν σε λιμάνια του νησιού και από εκεί διεξήγαγαν το εμπόριο τους με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Σταδιακά τους επόμενους δυο αιώνες αποίκισαν το νησί και διέδωσαν την γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Κούριο: Το κτίσιμο του από τους Αργείους και η σύνδεση του με το μυθικό Περσέα