Η επιχείρηση «Νίκη» που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε μία «εμφύλια τραγωδία» κατάφερε να πετύχει τον αρχικό σκοπό της, ωστόσο, η ασυνεννοησία ανάμεσα στην ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά απέφερε απώλειες προερχόμενες από φίλια πυρά.

Η επιχείρηση «Νίκη» απαντά σε μία κωδική ονομασία μιας μυστικής στρατιωτικής αποστολής που στάληκε από την Ελλάδα προς την Κύπρο την 21η και 22η Ιουλίου 1974 με σκοπό τη μεταφορά εξ αέρος καταδρομέων στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η επιχείρηση έμεινε ως γνωστή και ως «Επιχείρηση Αυτοκτονίας» από τον διεθνή Τύπο.

Nord 2501D Noratlas

Nord 2501D Noratlas

Η άμυνα της Κύπρου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 βρισκόταν σε δύσκολη θέση μιας και όλες οι επιχειρήσεις στέφονταν με αποτυχία. Την επομένη της εισβολής είχε αποφασιστεί ενίσχυση της άμυνας του αεροδρομίου Λευκωσίας με καταδρομείς που θα μεταφέρονταν με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η αποστολή θα γινόταν με πάσα μυστικότητα και αιφνιδιαστικά. Η προετοιμασία έγινε στη Σούδα της Κρήτης και το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε την αποστολή 20 αεροσκαφών Nord 2501D Noratlas και 10 αεροσκαφών C-47 Dakota τα οποία θα κατέφθαναν στην Κύπρο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Η δύναμή τους θα ανερχόταν σε 318 άνδρες με ισχυρό οπλισμό. Τελικά, μόνο τα 15 κατάφεραν να απογειωθούν μέσα στο χρονικό περιθώριο που τέθηκε.

Ωστόσο, η καθυστέρηση του ΑΕΔ να ενημερώσει το ΓΕΕΦ για τις επερχόμενες προσγειώσεις των αεροπλάνων έκανε την ελληνοκυπριακή πλευρά να πιστέψει ότι τα αεροσκάφη ήταν εχθρικά. Έτσι, τα αντιαεροπορικά πολυβόλα άρχισαν να τα γαζώνουν με σφαίρες μετά την παρανόηση. Το «ΝΙΚΗ 4» εβλήθη σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα να συντριβεί λίγο πριν προσγειωθεί. Το αποτέλεσμα ήταν 4 νεκροί αεροπόροι και 29 νεκροί καταδρομείς. Ένας από τους καταδρομείς σώθηκε εκ θαύματος, βαρύτατα, όμως, τραυματισμένος. Από το «ΝΙΚΗ 6» σκοτώθηκαν 2 καταδρομείς ενώ άλλοι 9 τραυματίστηκαν. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές όμως το πλήρωμά τους ήταν σώο. Εν τέλει από το συνολικό πλήρωμα των 318 ανδρών, οι 278 παρέμειναν στην Κύπρο και πολέμησαν καταφέρνοντας να κρατήσουν τα αεροδρόμιο Λευκωσίας για αυτό και το σχέδιο παρά τα φίλια πυρά και τον θάνατο 35 ανθρώπων, στέφθηκε με μερική επιτυχία. Τα αεροσκάφη τα οποία ήταν σε πτητική ικανότητα επέστεψαν πίσω στην Ελλάδα.

Το σχέδιο αυτό αποδείχθηκε εξαιρετικά παράτολμο και δεν υπαγόταν σε σχέδιο του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων αλλά ήταν μία απόφαση του Πολεμικού Συμβουλίου. Οι καταδρομείς θα έπρεπε να φτάσουν σε μία άγνωστη περιοχή όπου ο εχθρός έβαλλε ανελέητα. Επίσης, έγινε χρήση πεπαλαιωμένων μέσων όπως τα αεροσκάφη Noratlas τα των οποίων την πτήση απαγόρευε το Αρχηγείο Αεροπορίας εξαιτίας της εύκολης αναχαίτησής τους από τους Τούρκους που βρίσκονταν μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά. Επιπλέον, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν εύθραυστη ενώ η στρατιωτική ηγεσία υπό διάλυση. Δεν υπήρχε, παράλληλα, ο απαραίτητος χρόνος για να μπορεί να συντονιστεί μια οργανωμένη αποστολή η οποία συντελέστηκε στα πλαίσια ενός «ανορθόδοξου πολέμου».

Η αποστολή αυτή ήταν η μοναδική που απέστειλε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.