
Οι βράχοι των Χασαμπουλιών βρίσκονται λίγο μετά το χωριό Μαμώνια της επαρχίας Πάφου. Οι επιβλητικοί και τεράστιοι αυτοί βράχοι, οι οποίοι ορθώνονται στη μέση του δρόμου, δημιουργούν ένα σκηνικό ηρεμίας και άγριας φυσικής ομορφιάς, που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς. Παρατηρώντας το δύσβατο της περιοχής είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι θα μπορούσε να αποτελεί άντρο ληστών και εγκληματιών.

Άλλωστε με τους συγκεκριμένους βράχους συνέδεσαν το όνομα τους τρία αδέλφια με εγκληματική δράση, τα ευρέως γνωστά ως «Χασαμπουλλιά». Το όνομα τους προήλθε από την συνένωση του ονόματος του μεγαλύτερου αδελφού μαζί με το επίθετο τους (Χασάν και Πουλλής). Ο Χασάν Αχμέτ Πουλλής, ο Μεχμέτ Αχμέτ Πουλλής και ο Χουσεήν Αχμέτ Πουλλής προερχόμενοι από οικογένεια Τουρκοκυπρίων, ζούσαν στην περιοχή Μαμώνια, στα τέλη της Τουρκοκρατίας αρχή Αγγλοκρατίας (γύρω στο 1880).

Την περίοδο εκείνη δρούσαν αρκετές συμμορίες ληστών, οι οποίες προκαλούσαν το φόβο στους ανυπεράσπιστους κατοίκους της υπαίθρου. Η Αστυνομία της εποχής αδυνατούσε να τις αντιμετωπίσει, καθώς οι φονιάδες και οι εγκληματίες έβρισκαν καταφύγιο στα δύσβατα και απόμερα βουνά. Μέσα σε αυτή την ταραχώδη περίοδο έδρασαν και τα τρία αδέλφια, τα οποία αποτελούσαν μια καλά οργανωμένη συμμορία με σωρεία εγκληματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων προβατοκλοπές, ληστείες, βιασμούς, φόνους, σκορπώντας στο διάβα τους τρόμο και πανικό.

Έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες της Αστυνομίας κατάφερε τελικά να εντοπίσει αρχικά τον μεγαλύτερο αδελφό, τον Χασάν, ο οποίος στην προσπάθεια του να δραπετεύσει δέχτηκε τα πυρά των αστυνομικών. Μετά από κάποια χρόνια εντοπίστηκαν και τα δύο μικρότερα αδέλφια, τα οποία σε αυτό το μεσοδιάστημα συνέχισαν το βίαιο έργο τους. Ο ένας εκ των δύο σκοτώθηκε κατόπιν ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς, ενώ ο τρίτος, εφόσον συνελήφθη, καταδικάστηκε σε θάνατο.

Η αιματοβαμμένη λοιπόν αυτή ιστορία έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους επιβλητικούς αυτούς βράχους, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη αγριάδα στο ήδη άγριο φυσικό περιβάλλον, χωρίς όμως να επισκιάζει την ηρεμία και την γαλήνη που προσφέρει το τοπίο.
Το φωτογραφικό υλικό δόθηκε από την κα Μαρία Παπανικόλα