Αικατερίνη Κορνάρο. Η τραγική βασιλική φιγούρα της Κύπρου και οι δυο μυστήριοι θάνατοι που σημάδεψαν τη ζωή της.

Η Αικατερίνη Κορνάρο ήταν κόρη του Μάρκου Κορνάρου, εγγονού του δόγη Μάρκου Κορνάρου, και της Φλορέντσας Κρίσπο. Η οικογένειά της είχε εμπορικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, όπως ζαχαρόμυλους στην Επισκοπή και στη Λεμεσό και έκανε εξαγωγές στη Βενετία, με αποτέλεσμα να έχει πολλές εμπορικές συναλλαγές με την Κύπρο. Tο 1472, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο, τελέστηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Aγίου Nικολάου στην Αμμόχωστο, οι γάμοι του Ιάκωβου του B΄ με την Αικατερίνη Κορνάρο. Η βενετική κυβέρνηση φρόντισε προτού παντρευτεί να την υιοθετήσει, αποκτώντας μ’ αυτό τον τρόπο δικαιώματα πάνω στο βασίλειο της Κύπρου, σε περίπτωση που ο Ιάκωβος και η Αικατερίνη πέθαιναν χωρίς διαδόχους. Το 1473, ένα χρόνο μετά δηλαδή και όσο η Αικατερίνη ήταν έγκυος τον νόμιμο διάδοχο, πεθαίνει ο βασιλιάς Ιάκωβος Β΄. Λίγο μετά τη γέννηση του μικρού αγοριού, το βρέφος πεθαίνει και έτσι το 1474, η Aικατερίνη Kορνάρο, στα 19 της χρόνια, γίνεται βασίλισσα της Kύπρου. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο θάνατοι συνέβησαν κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Οι Ενετοί, υπό το πρόσχημα της προστασίας της βασίλισσας, συγκέντρωσαν στα χέρια τους όλες τις εξουσίες, από τη στιγμή που πέθανε ο μικρός Ιάκωβος Γ΄. Έτσι παρέλαβαν τη διακυβέρνηση του νησιού κάτω από τις απειλές των Tούρκων. Ως η κυριότερη ναυτική δύναμη της Mεσογείου, η Bενετία, ιδιαίτερα μετά την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς το 1453 είχε αναλάβει να αναχαιτίσει την τουρκική επέλαση. Oι Eνετοί, με τον κίνδυνο της τουρκικής επέλασης έφεραν στο νησί μηχανικούς από τη Bενετία να αναλάβουν την ανοικοδόμηση των τειχών και την μετατροπή τους σε ένα σύγχρονο αμυντικό σύστημα που να αντέχει στις νέες μεθόδους πολιορκίας με κανονιοβολισμό.

Η Αικατερίνη κυβέρνησε από το παλάτι της στην Aμμόχωστο για 15 χρόνια, όμως αναγκάστηκε να παραχωρήσει το βασίλειο της στη Βενετία το 1489 με αντάλλαγμα να της παραχωρηθεί ισόβια σύνταξη και η περιοχή Άζολο της Βενετίας. Η Αικατερίνη ονομάστηκε Κόρη της Ενετικής Δημοκρατίας λόγω του ότι παρέδωσε την Κύπρο στους Ενετούς. Έτσι τελείωσε η Φραγκοκρατία για την Κύπρο και άρχισε η περίοδος της Ενετοκρατίας. Την ίδια χρονιά η Αικατερίνη Κορνάρω εγκατάλειψε την Κύπρο. Τη μέρα που εγκατέλειπε για πάντα το νησί ήταν ντυμένη στα μαύρα με εμφανή τη μεγάλη της στεναχώρια. Εγκαταστάθηκε στο Άζολο, που της παραχωρήθηκε και έζησε εκεί σχεδόν μέχρι τον θάνατό της. Σημαντική ήταν η δράση της στην περιοχή αυτή μιας και η περιοχή μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό κέντρο. Η Αικατερίνη πέθανε το 1510 στη Βενετία.

Πρόκειται για μια τραγική γυναικεία φιγούρα που μάλιστα ενέπνευσε τις όπερες των Φράντς Λέχαρ και Γκαετάνο Ντονιτσέτι χάρη στην τόσο ιδιαίτερη και δύσκολη, παρά την αριστοκρατική της καταγωγή, ζωή της. Ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στη Λάρνακα, το Ινστιτούτο Κορνάρο, προάγει μέχρι τις μέρες μας τις τέχνες και τα γράμματα. Ιδρύθηκε το 1969 από τον καταξιωμένο ζωγράφο Στας Παράσκο.